Polopoly CMS – JMK

Vanliga innehållselement

Här följer information om några av de vanligaste innehållselementen som används på kurserna. Innehållselement kan skapas och placeras i sidlayouten. Olika typer av innehålls element är t ex bilder, webbfrågor, kommentarfält, html-kod, video med fler.

Puff / Teaser

Puffelementen används för att fylla sidlayouten med länkar till artiklar eller andra undersidor. Puffen har vanligtvis en bild, rubrik och ingress för att "kasta in" besökaren till redaktionellt material. Det här är ett av de vanligaste elementen man fyller sidlayouten med.

Exempel på en nyhetspuff.

Puffelementet behöver dock inte följa standardutseendet (som visas till höger). Puffen kan också visas som en citatpuff (används t ex för att länka till krönikor). Utseende väljs under fliken "Extra".

Det går också att göra om puffen till en s ka underpuff – utan rubrik och bild. En sådan puff är vanlig i puffpaket, under huvudpuffen.

Just nu-puff

En puff till "just nu/breaking news"-innehåll med klockslag och anpassningsbar vinjett.

Balk

Balken används för att sätta in tydliga rubriker på sidan. Om sidan har mycket innehåll, t ex många puffar på olika ämnen, kan det vara bra att kategorisera upp dessa med hjälp av balkar. En balk kan bland annat ha en bakgrundsfärg bakom, linje över eller under rubriktexten.

Det är också möjligt att t ex använda ett "Sitegrafikelement" för att göra helt egna balkar i t ex Photoshop. Läs mer om det under "Sitegrafikelement".

Exempel på en balk för sportnyheter.

Puffpaket / Elementgrupp

Ett puffpaket används för att gruppera flera nyhetspuffar på samma ämne/händelse. Puffarna visas som en nyhet i sidlayouten. Vanligt är att man har en huvudpuff och flera underpuffar i paketet/gruppen. En balk kan också placeras över huvudpuffen för att sätta en tydlig rubrik/vinjett på nyheten.

För att skapa ett puffpaket, utgå från en Elementgrupp. Klistra sedan in, eller skapa, puffar/balkar under listan Element.

Nyhetslistor

Att använda sig av automatiska "senaste nytt"/"mest lästa"-listor är vanligt för att få mer klick/trafik på sajten. Dessa listor brukar ofast placeras en bit ner i högerkolumnen.

Elementet som ritar ut listor heter Listelement. Vad som visas i listan styrs i sin tur av en s ka publiceringskö. Den typen av kö som används för "senaste nytt"-listor är en kontextbaserad publiceringskö. Använd en statistikbaserad kö för ”mest läst”-listor.

Nyhetslistor kan också visas som flikar. För att lägga två olika listor på rad, som i bilden här ovan, använd ett Tabbelement och placera listelementen i det.

Kolumndelare

Delar upp en spalt i två kolumner. Används ofta i puffpaket (en serie puffar som hänger i hop på samma tema). Viktigt: Passar bäst i sidmallens huvudkolumn.

Sajtgrafikelement

Sajtgrafikelementet används för bildgrafik i sidlayouten. Det kan t ex vara en logotyp som skapats i Photoshop som sedan läggs in i sidhuvudet. När det gäller höjd och bredd på bilden fungerar det inte som i puffar, där bilden skalas om automatiskt för att passa i en viss kolumn. Man får alltså själv, i det bildbehandlingsprogram som används, ställa in höjd och bredd.

Sidans logotyp är ett sajtgrafikelement i sidhuvudet.

Poll-element (Webbfråga)

För att skapa interaktiva frågor som besökarna kan besvara används Poll-elementet. Här finns möjlighet att skriva en frågetext och två eller flera svarsalternativ.

Exempel på en webbfråga som besökaren kan svara på.

Bildgalleri

Bildgallerifunktionen används för att visa en serie bilder i följd. Bläddra genom att klicka på pilarna. Om muspekaren hålls ovanför bilden syns bildtexten och bylinen.

HTML-element / Inbäddat material

Ibland vill man skriva in egen HTML-kod för att t ex bädda in annat innehåll som youtube-klipp eller information från sociala medier. I dessa fall används HTML-elementet där egen HTML-kod kan skrivas eller klistras in.

Puff-rotator

En puff-rotator kan användas för att automatiskt "rotera" ett antal puffar (max 4). Detta innehållselement placeras oftast högt upp på sidan. I huvudkolumnen eller den breda kolumnen. Tidsintervallet kan justeras.

Exempel på puffar som automatiskt växlar på olika ämnen.

Faktaruta

Faktarutan kan användas i artiklar. Vanligaste placeringen är i artikelns högerkolumn.

News Ticker

Det här elementet skriver ut nyhetsrubriker från en publiceringskö, oftast i ”senast publicerat”-ordning. Används för att få en mer live-känsla på sajten. Hastighet och paustid kan justeras. Placeras ganska högt upp på sajten.

Liverapportering / automatiskt uppdatering av inlägg

Element för enkel liverapportering. Byggt för att bevaka t ex presskonferenser eller sportevenemang. Verktyget är enkelt att integrera i artiklar, men inte lika avancerat som t ex CoverItLive (tredjepartslösning). Viktigt: Lägg inte elementet direkt i sidlayouten på en sida, skapa i stället en artikel som sedan elementen infogas i (redaktionellt material).

Toppnyheter

Det här elementet visar fyra nyhetspuffar på rad över hela sidbredden (T ex dagens toppnyheter på sajten). Används högt upp på startsidor över hela sidbredden. Viktigt: Tänk på att anpassa rubrikernas längd så att de får plats.